AI-lösning för samverkan i kollektivtrafiken utsågs till vinnare i AI Innovation Challenge 2018

Posted · Add Comment

För några veckor sedan möttes medarbetare från Blekinge Tekniska Högskola och Blekinge Business Incubator för att diskutera hur man kan arbeta tillsammans för att öka inflödet av tekniskt innovativa och entreprenöriella studentföretag till länets företagsinkubation. Idag bara några veckor senare korades det vinnande bidraget i BTH och BBI AI Innovation Challenge 2018.

Andreas Larsson, Innovation Leader på BTH och Anders Cronholm, VD på BBI har varit drivande i satsningen. De menar att det finns fantastiska resurser i studenterna på BTH. Att fånga upp teknisk och affärsmässig kompetens och entreprenörs-driv är en viktig uppgift för både högskolan och inkubatorn.

– BTH och BBI AI Innovation Challenge ett bra exempel på hur vi kan samarbeta för att nå resultat i arbetet med att få fler studenter att våga utveckla sina idéer och se det som ett alternativ att starta företag efter avslutad utbildning, säger Andreas Larsson.
– Vi valde att utmana studenterna inom AI och machine learning för att det ligger i linje med BTH:s utbildningar samtidigt som vi ser det som ett mycket intressant affärsområde med stor potential, säger Anders Cronholm.

Studenterna hade 4 dagar på sig att utveckla de teknik- och affärskoncept som idag på eftermiddagen presenterades inför en jury med representanter från Ericsson, Telenor, Karlskrona kommun, BTH och BBI (Läs mer om juryns deltagare nedan). Affärsidén skulle bygga på Artificiell intelligens/ machine learning samt öppen data. De hade hela tiden tillgång till tekniskt som affärsmässig coachning från personal på BTH och BBI.

Det var 10 team anmälde sig till utmaningen, 6 av dessa tog sig ända fram till dagens presentationer. Det stod jämnt mellan 3 av teamen, men det var slutligen team ”JELP” som tilldelades vinsten för sin AI-lösning som har till mål att förbättra kostnadseffektivitet, informationsspridning och kvalitet inom kollektivtrafiken och på sikt öka det kollektiva resandet. JELP belönades med priser till ett sammanlagt värde av 160 000 sek, De får följa med BBI och en grupp andra företagare till Silicon Valley och San Francisco på Silicon Valley Business Boost i april, en plats i BBI Startup Program hösten 2018 samt en check på 35 000 sek för insatser som kan hjälpa dem att komma vidare i utvecklingen och förverkligandet av sin produkt/tjänst. BBI kommer även att boka möte med övriga deltagande student-team för att diskutera framtiden för deras idéer.