SmarTin vann AI CO2MPETITION

Posted · Add Comment

12 februari pitchade 5 student-team från Blekinge Tekniska Högskola och Hyper Island sina affärskoncept inom AI och energieffektivitet för representanter från Blekinges näringsliv. SmarTin utsågs till vinnande bidrag.

Studenterna har haft en vecka på sig att utveckla affärsidé, prototyp och pitch. Under hela utmaningen har teamen haft tillgång till coachning från personal och affärsutvecklare på BTH och BBI. Det vinnande teamet erbjuds en plats i Blekinge Business Incubators Startup Program, en resa till Silicon Valley och 10 000 SEK att använda för datorer eller dylikt i samband med en företagsstart.

– Tävlingens bidrag höll en hög standard och det var ett mycket tufft val. Vinnaren har en idé som går ut på att med hjälp av en ”community (digital plats) ”/ få människor att ändra beteende och skapa ett lärande kring energibesparingar i byggnader och sparar mycket energi med hjälp av AI. Vi bedömer att potentialen och samhällsvinsten är stor. Mårten Holmberg, Blue Science Park.

– Vi är överraskade men glada över att just vi vann, eftersom alla tävlande hade bra idéer och presentationer. Nästa steg blir att få stöd från BTH och BBI och raffinera idén och ta den vidare, säger teamet bakom SmarTin

Tävlingen arrangeras av Blekinge Tekniska Högskola, Blekinge Business Incubator, Blue Science Park och Netport Science Park, med stöd av Region Blekinge och Energimyndigheten. Samarbetet sker inom ramen för ett utvecklingsprojekt som kommer att pågå fram till och med 2020.

– Energimyndigheten satsar årligen 160 miljoner kronor till att stötta kommersialisering av innovationer med stor potential att ställa om energisystemet. För första gången görs nu en finansierad kraftsamling med innovationsmiljöer runt om i Sverige med syftet att innovationer ska nå marknaden. berättar Anna Nyström på Blekinge Business Incubator. Under projektperioden kommer vi att genomföra en rad olika aktiviteter för att finna student-team, företag och forskningsprojekt som har idéer inom AI och energieffektivitet och som kan ta del av och vara hjälpta av stödet.

Mer information om satsningen, projektet och kontaktuppgifter till projektgruppen finns på www.b-b-i.se/energieffektivisering. Mer information om AI CO2MPETITION finns på www.bth.se/innovation.

Bild: Vinnande team SmartTin tillsammans med  juryrepresentanter från näringslivet. (Fr. v. övre raden) Charlott Clementz, Blue Science Park,Dan Ritchie SmartTin, Mårten Holmberg, Blue Science Park,Hanna von Buxhoeveden SmartTin, Lotta Olsson, Enkla Elbolaget, Vivian Vestergarder Madsen SmartTin och Per-Ola Svensson, Avalon Innovation.