Affärsidé för att sänka energikonsumtion med hjälp av spelifiering vann BTH och BBI Energy Innovation Challenge 2018

Posted · Add Comment

För en dryg månad sedan inleddes ett två år långt projekt med syfte att främja innovation och entreprenörskap inom energiområdet på Blekinge Business Incubator. Den 10 oktober arrangerades den första aktiviteten inom ramen för projektet – Energy innovation Challenge 2018. Idag presenterade studenterna sina affärsidéer för juryn som utsåg ”EnergYou” till vinnande bidrag.

Utmaningen planerades och genomfördes i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola. Att fånga upp teknisk och affärsmässigt driv hos studenter på BTH är en viktig uppgift för både högskolan och inkubatorn. Anders Cronholm på BBI och Andreas Larsson på BTH har planer på fler samarbeten under det tvååriga projektet.

– Så himla kul att vi på så kort tid har kunnat få fram så intressanta och bra innovationer och affärsidéer. Det är alltid värdeskapande att låta studenter möta näringslivet. Det leder ofta till både framgångsrika samarbeten och affärer. Nu ser vi fram emot att planera och genomföra fler aktiviteter inom ramen för projektet, säger Anders Cronholm.

De anmälda student-teamen har haft en vecka på sig att utveckla affärsidé, prototyp och den pitch som idag presenterades inför en jury med representanter från näringslivet i Blekinge. Under hela utmaningen har student-teamen haft tillgång till stöd och coachning från personal på BTH och BBI.

Vinnande team: Peter Ralph och Anna Durward (BTH Masters in Strategic Leadership towards Sustainability) med affärsidén EnergYou – “Gamify energy consumption to benefit both private economy and to saving the planet”.

– It has been a fantastic process and we are gratetful to the organizers of this challenge. It has also been a rewarding opportunity to connect with the local business, säger Peter and Anna.

Det vinnande bidraget belönades med priser till ett estimerat värde av 75 000 SEK. I priset ingår en plats i BBI Startup Program våren 2019 samt en check på 35 000 SEK för insatser som kan hjälpa dem att komma vidare i utvecklingen och förverkligandet av sin produkt/tjänst. Blekinge Business Incubator, Blekinge Tekniska Högskola och BTH Innovationskontor Syd har gemensamt bidragit till priset. Blekinge Business Incubator kommer att genomföra uppföljande möten med alla deltagande student-team för att diskutera fortsatt utveckling av deras affärsidéer.

Bild: Jury och vinnare i Energy Innovation Challenge 2018 fr. v: Anders Grahn, AddSecure Smart Grids  – Mikael Zelmerlöv, Affärsverken – Petra Charlotte Arrenäs, Södra – Peter Ralph winner – Anna Durward winner – Jenny Strömberg, Almi Invest – Henrik Svensson, Uniper Energy.