All Binary – ett av Sveriges hetaste startups 2014

För nionde året i rad utser Internetworld Sveriges hetaste digitala entreprenörer. BBI-företaget All Binary finns med på årets lista. Grattis All Binary!!

Se hela listan här >>


Utveckla företaget med hjälp av din affärsmodell

Idag skapar vi affärsplaner på Inkubatorn. Workshop i Business Model Canvas – ett perfekt verktyg för att hålla sin affärsplan aktuell och levande. Det är också en bra modell för att utvärdera sin verksamhet för att finna områden med potential eller behov av förbättring.En gång om året bjuder vi in vänner, samarbetspartners och intressenter till BBI-dagen för att få tillfälle att berätta om allt spännande som är på gång i inkubatorn. Vad glada vi är för att det blev fullbokat i år igen!

Vi hoppas att ni hade trevligt, att maten smakade och att vi lyckades inspirera med QR-sagor, Digital materia, presentationer om produkter och processer med världspotential, tips om hur man får det att låta som snö eller hur man blir snabbare i trappan för ökad innovation och lönsamhet och mycket mer…

Stort tack för att ni besökte vår dag, hoppas att vi ses igen nästa år!


Damberg vill rikta om delar av det statliga rikskapitalet

Häromdagen och i samband med att regeringen släppte sitt budgetförslag för 2015, kunde man läsa en mycket positiv debattkrönika från närings- och innovationsminister Mikael Damberg i  Dagens Industri. I den nya budgeten föreslås att det statliga riskkapitalet riktas om för att i högre utsträckning tillgodose kapitalförsörjningen till företag i tidiga skeden. Ett efterlängtat förslag på en problematik som Sveriges inkubatorverksamheter har flaggat för under en längre tid.

Han omnämner också inkubatorer som en gynnsam och kunskapsintensiv miljö för utvecklandet av affärsidéer och tillväxtföretag. Damberg menar att det är regeringens uppgift att hela tiden göra det lättare att starta företag, att expandera, exportera och anställa fler medarbetare. Det är i de nya och växande företagen som fler jobb skapas.

Läs hela krönikan här >>


Investerare såg potentialen i Unga Ekar

Robert Mattisson och Ted Holtne går tredje året på Ekonomiprogrammet i Karlshamn. För ett år sedan ingick det i utbildningen att starta ett företag. De startade Vision on water och började sälja profilerat vatten i mindre kvantiteter. Men skolföretaget avvecklades aldrig. Ett framgångsrikt försäljningsår, positiv feedback från investerare och löpande affärsplaneringsstöd från Unga Ekar bidrog istället till beslutet att utveckla verksamheten och bilda aktiebolag.

- Vi gör det möjligt för mindre organisationer, föreningar eller festarrangörer att köpa vatten på flaska med unik etikett, i ett rimligt antal och till ett rimligt pris, säger Robert Mattisson. Vi har hittat ett samarbete som gör det möjligt för oss att ta beställningar från 240 flaskor och uppåt. Vi är dessutom flera kronor billigare per flaska än konkurrenterna trots de små beställningarna.

Vision on water utsågs till ”Bästa vara” i Blekinge-uttagningen av Sveriges Bästa UF-företag 2013 (Ung Företagsamhet). I finalen som arrangerades i Stockholm uppmärksammades de också som ett av de mest intressanta företagen när det kom till tillväxtpotential.

- Vi var 6 företag som valdes ut bland ett 100-tal, fortsätter Robert. Nästa steg var att presentera företagsidén för en jury som bestod av flera kända svenska investerare. Vi vann inte titeln, men blev otroligt peppade av den positiva feedback vi fick från investerarjuryn. De var övertygade om att vi skulle lyckas om vi bestämde oss för att satsa på vårt företag. Det fick oss att vilja jobba vidare med företaget även efter skoluppdraget.

Sedan dess har Vision on water levererat profilerade flaskor över hela Sverige. Beställningarna började komma in direkt efter UF-finalen där de hade nätverkat med många företag. Den mest hektiska perioden var under mars till maj då många beställde inför olika vår- och sommaraktiviteter. Flera av kunderna har flaggat för att de kommer med nya beställningar nästa år. Kontakten med Unga Ekar har inneburit att de har haft möjligheten att träffa en affärsutvecklare från Blekinge Business Incubator en gång i månaden. Dessutom har de fått hjälp med visst startkapital. Just nu arbetar de med att ombilda företaget till aktiebolag. Ägandebeviset skriver de på i dagarna.

- Det har varit värdefullt att hela tiden stämma av processen och nästa steg med Anders på BBI, menar Robert. Vi har ett år kvar i skolan men tänker satsa på företaget fullt ut efter studenten. Fram till dess hanterar vi de beställningar som kommer in samtidigt som vi nyttjar tiden till att bygga relation med ett antal större potentiella kunder. Det kan ta lite tid att landa i ett samarbete med ett större företag. De kontakterna kommer att betyda mycket när vi kör igång på heltid till våren, avslutar han.

För mer information kontakta:
Anders Cronholm Blekinge Business Incubator, 0708-21 72 72, anders@b-b-i.se
Robert Mattisson, 072-8581704, robert@visiononwater.se